Десетки млади хора се събраха на протест шествие в центъра на София, присъединявайки се недоволството на американците и осъждайки проявите на расизъм у нас и по света. Инициативата беше на "Феминистки мобилизации" и събитието бе организирано предимно в социалните мрежи.

Според протестиращите системният расизъм, а проявите му се забелязват немалко у нас, нарушават качеството на живот на всички хора.

"Това е видимо и се отразявана на цялото общество... Ние се опитваме да кажем не! Няма да стоим и да гледаме как се фашизира общественото пространство и как във властта има фашистки партии, използващи ромския въпрос като плашило за българите", заяви Стойо Тетевенски от "Феминистки мобилизации". Според него непрекъснато орязване на публичното финанси, приватизирането на здравеопазването и обществените услуги се представя като нещо добро срещу едно измислено чучело, построено на основата на расови и расистки идеи.

Част от недоволството идва и от съществуващата полова дискриминация - жените много често страдат от двойно - първо, защото са жени и второ, защото са цветнокожи.