31 групи в 25 училища на територията на цялата столична община се подготвят да приемат петгодишни деца наесен. Това стана ясно от думите на кмета Йорданка Фандъкова.

Тя заедно със заместник-кмета по образование Тодор Чобанов инспектираха готовността на 142-ро основно училище „Веселин Ханчев" за подготовката му да приеме 5-годишни деца. Проверката е във връзка със задължителната предучилищна подготовка за малчуганите на тази възраст, която влиза в сила от учебната 2012/2013 г.

На въпрос колко петгодишни деца ще бъдат включени в предучилищната подготовка, Тодор Чобанов съобщи, че в нея ще влязат над 9 500 деца в системата на детските градини и 660 деца, които ще бъдат в новосъздадените групи в училищата. Очакваме наесен обхват от над 10 500 деца, посочи той.

Заместник-кметът увери, че няма да има недостиг на места по отношение на петгодишните деца. Ние сме създали условия, за да могат всички деца да се запишат, гарантира Чобанов, пояснявайки, че общината разполага с данни, че 1 090 малчугани не са обхванати от системата и родителите им са получили уведомителни писма. Става въпрос най-вече за деца, които се обучават в частни заведения или в чужбина.

Във всички училища, в които работим в момента по отношение на петгодишните, ще има осигурено целодневно образование, увери Фандъкова. Тя изтъкна, че създадените в училищата групи за бъдещите ученици по нищо не се отличават от тези в детските градини. По този начин и децата свикват със самото училище. Това е много добра възможност и за училищата да си привлекат ученици, коментира кметът.

От думите на столичния градоначалник стана ясно, че общината има и резервен списък с училища, в който да бъдат направени подобни групи, ако към тях има повишен интерес от страна на родителите.

Стимулираме училищата и директорите с възможността да осигурим средства по програма „Младежки дейности" за извънкласни дейности, най-вече спорт, изкуства, езици, допълни тя. Всяко училище може кандидатства за сумата от 4 500 лева за заниманията на всяка група.

За 142-ро основно училище общината е отпуснала 25 000 лева. Част от учебното заведение се ремонтира специално за групите, които ще поемат петгодишните деца.

Създадени са отделни помещения със занимални. Вече са записани 40 деца в двете групи, които са открити в училището.

Заради новите малчугани, които ще бъдат обучавани тази година там, е предвидена и специална спортна програма следобяд, разясни от своя страна и директорът на учебното заведение.

Учителите, които ще обучават малчуганите, са специално потърсени от други места. Преподавателите са с предучилищна педагогика, тоест те са специалисти и родителите не бива да се тревожат, допълни тя.

Заради задължителната предучилищна подготовка на 5-годишните деца ще бъде променена и наредба номер 3 на просветното министерство, регламентираща изискванията за условията за групите за малчуганите, стана още ясно от думите на кмета Фандъкова.