10 автобуса за Витоша пристигат в София, съобщиха от Столичната община.

Очаква се това да стане в началото на другата седмица.

Новите автобуси ще са "Мерцедес", а заради планинския терен ще бъдат с ръчна скоростна кутия, дизелов двигател и екостандарт ЕВРО5.

Те ще разполагат и с полутуристически багажници, в които лесно да се пренасят ски, шейни и др. Новите придобивки ще заменят 27-годишните автобуси, които в момента обслужват линиите.

Обещаните електробуси пристигнаха в София

Обещаните електробуси пристигнаха в София

От ноември столичани ще пътуват в 20 нови електрически возила

В началото на идната година ще бъдат доставени и 60 нови съчленени автобуси на природен газ. Новите градски автобуси също ще са MAN Lion"s City G, като първите 126 автобуса на природен газ, които общината купи преди години. Те ще бъдат с нисък под, така че да са достъпни за майки с колички и хора със затруднения в придвижването. Ще разполагат с климатизация и с най-високия екостандарт ЕВРО6.

В София вече пристигнаха 60 нови единични автобуси на природен газ и 20 електробуса. В момента се изграждат зарядните им станции. До края на годината се очакват още 22 единични автобуса на природен газ.

През 2019 г. 90% от автобусите на линия в градския транспорт ще са нови. Подновяването на автобусния парк е една от мерките за подобряване на качеството на въздуха.