чешмаОт 20 юни "Софийска вода" започва трайно прекъсване на водоснабдяването на 200 индивидуални клиенти от блокове етажна собственост, заради натрупани големи задължения към дружеството за ползвани услуги, предаде БТА.

Средно на всяко от тези домакинства се пада дълг от по 2 500 лева, а общата сума възлиза на половин милион лева. Според данните на "Софийска вода" с тези средства може да се изгради близо два километра водопровод.

Представители на дружеството са посетили всички домакинства, които са застрашени от спиране на водата с цел преговори за решаване на проблема и уведомяване за датата на предстоящото спиране на водоподаването. Срещите са били проведени в "Люлин", "Надежда", "Дружба" и "Младост" в периода от 31 май до 3 юни, допълниха от „Софийска вода".

С крайната мярка дружеството иска да повиши събираемостта си. Според анализите, около 89 на сто от несъбраните вземания се дължат от домакинства, а останалите са търговски потребители. Общият размер на натрупания дълг към дружеството до момента е близо 59 млн. лв. и е по-голям от размера на годишните инвестиции.