Всички големи паркове в столицата до момента са обработени срещу кърлежи. В момента продължават обработките срещу кърлежи в междублокови пространства.

Това обясни пред БГНЕС Сиана Хлебарска, главен експерт в дирекция "Зелена система" на Столична община.

До края на следващата седмица се очаква да приключи обработката срещу кърлежи в целия град, за да може след това да стартира и обработката за бълхи. Вече е извършена и обработка срещу ларви на комари.

Това е първата обработка за тази година във всички зелени площи на гробищни паркове, транспортни ивици и булеварди, градинки и междублокови пространства. По годишен график е заложена да се извърши през април - май. Пръскането срещу кърлежи се изпълнява при подходящи метеорологични условия и при ниска, окосена трева.

Извършват се поетапно и обработки на зелени площи срещу гризачи в междублокови пространства в районите на Столична община.

След обработката съответният район се маркира с указателни табели, на които е посочен карантинният му период. Специално за биоцида срещу кърлежи карантинният период е 24 часа, като е добре поне 2-3 часа след обработката гражданите да не се разхождат по тревните площи. Препратите са предназначени за третиране на открито и ако се спазват всички инструкции на производителя, са безопасни.

Екипите за борба с кърлежите тази сутрин са в район "Студентски" и кв. "Дървеница". Обработките се провеждат рано сутрин.