реакторНяма да се строи нов реактор в института за ядрени изследвания към БАН, ще се реконструира вече съществуваващ реактор, съобщи БНР. Това заяви директора на института доц.Димитър Тонев в отговор на твърденията на „Екогласност", че предстои изграждането на нов реактор.

По думите му става въпрос за реконструкция на пуснат през 1962г. реактор, който е спрян през 1989г. Тонев подчерта, че институтът спазва изискванията на Агенцията за ядрено регулиране, както и на Международната агенция за атомна енергия и „Евроатом".

Реакторът ще се използва за обучение на млади кадри, както и за лечение на ракови заболявания. Тонев заяви, че колектив от реактора работи по утвърдена програма за изпитания на т.нар борова терапия за лекуване на ракови образувания в мозъка и в други части от тялото.

През следващата седмица във Върховния административен съд започва дело срещу решението на екоминистерството, с което се одобрява преоборудването на реактора на БАН. То е заведено от „Екогласност". От ведомството уточниха, че на 14 декември миналата година е било проведено обществено обсъждане с жители на „Младост" и „Дружба".