Софтуерен проблем спира плащането по определени рецепти на аптеките в Благоевград, предават от БНТ по информация на фармацевти и собственици на аптеки в региона. От фармацевтичната колегия в своя позиция са обявили, че ако не се вземат мерки, са готови за ефективни стачни действия.

Проблемът с т.нар. система за верификация на лекарствата в България според фармацевтите е от няколко седмици. При въвеждането на лекарство на пациент системата отчита, че всичко е изрядно, след това обаче записаната информация показва, че въведеното и вече дадено лекарство не е верифицирано.

"Примерът е такъв, че тази рецепта има 44 флакона. Всеки от тези флакони има сериен номер, но на нас ни правят проверка по код на лекарството и ми казват, че аз за 1 минута съм отпуснал 44 флакона и съм верифицирал един флакон 44 пъти", обясни фармацевтът Димитрий Тюлеков пред БНТ.

Заместник-председател на фармацевтичната колегия в Благоевград д-р Константин Качулев коментира следното: "Освен всички тези проблеми, Касата казва: "Вие нямате право на надценка", но НАП казва: "Вие дължите ДДС на тази касова бележка за 40 000 лева". Нали си представяте в каква сложна обстановка са поставени фармацевтите."

От фармацевтичната организация в града са изпратили писмо до Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като са описали проблема. Решение засега не е намерено.

"Пращат ни входящи номера на писмото, това е засега комуникацията с институциите, нямаме за момента нищо, което да е казано", посочи още д-р Качулев.

На въпросите на БНТ НЗОК са отговорили, че са запознати с техническия проблем в системата и работят по неговото отстраняване. Въпреки проблемите и жалбите, при констатираните проверки няма глобени аптеки, потвърждават още от институцията.

Припомняме, от 1 април антибиотици се изписват само с електронна рецепта, като МЗ даде срок от 30 дни, през който издадените досега хартиени рецепти са валидни. Този срок изтича тази седмица.

Здравни организации призовават МЗ да черпи опит от ЕС за е-рецептите

Здравни организации призовават МЗ да черпи опит от ЕС за е-рецептите

Обещават помощ в предизвикателствата, свързани с въвеждането на дигитални инструменти