За 1 година на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров ще се издига арт инсталация "Бронзовата къща".

Това гласуваха общинските съветници на София след продължително обсъждане на днешната си сесия.

За решението гласуваха 44 съветници, 8 се въздържаха. Против нямаше нито един глас.

Докладът на общинските съветници Малина Едрева, Силвия Христова от ГЕРБ и Стефан Марков и Прошко Прошков от ДБГ предлага разрешаване за поставяне на временна художествена инсталация на пл. "Княз Александър I".
Новата забележителност на София ще бъде временна - от януари до декември 2018 г. и като замисъл ще увенчае българското председателство на Съвета на Европа. Инициативата е съвместна с Австрия, която също ще бъде начело на Европа следващата година.

Проектът е внесен като предложение от посланика на Австрия в България Роланд Хаузер и заместника му Томас Щьолц.

Самият проект "Бронзовата къща" е на българския художник Пламен Деянофф, който живее във Виена.

анкета

Да приеме ли София в центъра си „Бронзовата къща“?

Виж резултати

Да, мястото на мавзолея стои празно 15.8%

Да, идея е добра 18.9%

Не, не се вписва в стила 28.7%

Не виждам смисъл 30.6%

Защо не – щом е безплатно 5.9%

Разходите по транспортиране и инсталиране на инсталацията ще бъдат поети от австрийската страна и тамошни спонсори, а Столичната община ще осигури само осветяването и охраната й. По неофициална информация инсталацията ще струва между 250 000 и 300 000 евро.

Конструкцията ще е висока 11 м., а в проекта се изтъква, че инсталацията е най-голямата скулптура в света, която се състои само и изцяло от 1000 ръчно отлети и обработени масивни бронзови елементи. При представянето се твърди, че композицията е вдъхновена от дърворезбите на Българското възраждане и се правят аналогии с Хрельовата кула на Рилския манастир.

Срещу проекта са общинските съветници от БСП, които заявяват, че приемането на предложението е втора грешка след възстановяването на войнишкия паметник пред НДК. Възмущение сред социалистите предизвиква и това, че мястото на "Бронзовата къща" е на мястото на бившия мавзолей.

Калоян Паргов и Милка Христова се изказаха против приемането на доклада. Милка Христова постави акцент върху това, че проектът вече е бил предлаган, през 2011 година, на Велико Търново, но не е приет. "Защо да е подходящ тогава за София", попита тя.

Силвия Христова от ГЕРБ им отговори, че предварително е била сигурна, че няма да се говори за силните български символи, които тази творба съдържа в себе си, а за мумии и подобни. Аз лично се гордея, че съм вносител на проекта и се радвам, че ще изпитвам личното удовлетворение да го видя реализиран", каза още Христова. Трайчо Трайков също защити предложението, като изчисли, че токът, който ще бъде заплатен от Столична община за осветяването на обекта, ще струва 15 лв. на ден.

Прошко Прошков обясни, че чрез проекта не се мери патриотизъм и родолюбие. "Говорим за произведение на изкуството. Нещо, което ще се случва една година и ще се вписва напълно хармонично с всичко, което се случва в София в политически и европейски план. Винаги сме били свързани с Виена и то не само с архитектурата на виенските архитекти, каквато имаме в София", каза още той.

В залата отново се чу предложение на това място да се изгради паметник на основателя на Българската държана - хан Аспарух.