От "Спаси София" за пореден път алармират за катастрофалното състояние на наскоро ремонтирания бул. "Константин Величков" в София.

Те посочват, че има множество големи пропадания, дупки и пукнатини на асфалта в трамвайното трасе по булеварда, което беше основно ремонтирано за 1,5 млн. лв. преди малко повече от година. По тази причина независимият общински съветник Борис Бонев е поискал столичният кмет Йорданка Фандъкова да предостави документи за това какви са причините за некачествения ремонт и какво е предприела Столичната община, за да отстрани дефектите.

Активистите съобщават обаче, че 6 месеца по-късно не е бил предоставен нито един документ, а в отговора си градоначалникът твърди, че "всички дефекти и проблеми, констатирани по време на строителството, са отстранени от изпълнителя. Констатираните гаранционни дефекти също са отстранявани от изпълнителя". От "Спаси София" са категорични, че това не е вярно и подкрепят твърдението си със снимков материал.

Снимка 502752

Източник: Спаси София

На практика кметът лъже в официален, подписан от нея документ, и това е недопустимо, категоричен е Бонев.

От гражданската организация припомнят, че изграждането на споделеното трамвайно и автобусно трасе е започнало през 2018 г., като трябваше да бъде готово след няколко месеца. Ремонтът обаче беше просрочен многократно.

"Преди ремонта официално внесохме становище за подобряване на проекта, а по време на строителството му многократно сигнализирахме за лоши строителни практики и призовахме Общината да предприеме незабавни мерки, за да се предотврати поредният некачествен ремонт. Управляващите не се вслушаха в нито един призив и сега резултатите са повече от видими, изтъкват от "Спаси София".

Ремонт на ремонтирания бул. "Константин Величков" в София

Ремонт на ремонтирания бул. "Константин Величков" в София

Асфалтът се е напукал

Активистите посочват, че в отговора си Фандъкова признава, че в Столичната община цари документален хаос и не се спазват основни законови изисквания, като например Наредбата за съставяне на актове и протоколи по време на строителството. Според тях е недопустимо дефекти за стотици хиляди левове да се отстраняват само след устни разговори между служителите, тъй като така няма документална следа и Столичната община не може да си потърси гаранцията и парите от изпълнителя по съдебен път. Те подозират, че именно това е целта на този "умишлено създаден хаос".

От "Спаси София" припомнят, че отговорността за ремонта е на СО, тъй като проектът, изпълнението и строителният надзор са били осъществени от общински дружества.

Новият асфалт на бул. "Константин Величков" вече е с дупки

Новият асфалт на бул. "Константин Величков" вече е с дупки

За поредния некачествен ремонт алармират от "Спаси София"