Без официално да съобщят от столична община са удължили срока на ремонта на Западен парк, сигнализират активистите от "Спаси София".

Удължаването на ремонта с около половин година става ясно от информационна табела. Така вместо в началото на юни, Западен парк евентуално ще бъде завършен през месец декември.

Борис Бонев от инициативата изтъква, че това е единственит парк за 200 000 столичани. Вече цяла година той е непроходим и неизползваем, изтъкна той.

"Сгрешен проект ли одобри Столичната община? И в Западен парк ли ще се оправдават с "форсмажорни обстоятелства"? Изпълнителят ли не може да се справи със задачата?" - питат от организацията.

Те са категорични, че столичани очакват готов парк, глоби и уволнения за виновните.

"Всички големи обекти закъсняват сериозно и все няма виновни, нито от страна на изпълнителите, нито в администрацията на Столичната община" - допълват от "Спаси София".

Според снимки, цяла година не е стигнала на изпълнителя "Галчев Инженеринг" даже да прокара подземните комуникации.

Следващите дейностите - по изграждането на настилки, осветление, детски и спортни площадки, алпинеума и розариума, поливната система и озеленяването, - още не са започнали.

"Предвид значителната сума от 11 млн. лв. и значението на парка за няколко столични квартала, очакваме отговор от Столичната община защо толкова месеци почти никой не работеше на обекта, докато хората газеха в кал?" - заяви Гергин Борисов.

Според кмета на София Йорданка Фандъкова, ремонтът на Западен парк трябваше да приключи до края на 2018 г.

Гражданите обръщат внимание и на факта, че обектът е непроходим, а необезопасени изкопи дебнат на много места.

Западен парк има ролята и на важна пешеходна връзка на люлинчани с останалата част на града, която е блокирана вече цяла година. Това е в разрез с общинските наредби и условията в договора, акцентира Борис Бонев.

Според документите за ремонта паркът е трябвало да бъде разделен на 11 подобекта, с осигурена етапност и проходимост за пешеходците.

В нито един момент от започване на строителните работи досега, гражданите не видяха указателни табели за възможните маршрути за прекосяване на парка, не са осигурени премоствания или дървени пътечки през рововете по ключови алеи, а изникващи всеки ден необозначени изкопи блокират вече малкото останали възможности за преминаване.

Пътят до детските площадки преминава през необезопасени изкопи и ровове. Калта се разнася по пързалките. "Това е недопустимо", пишат от Спаси София.