Пожарникари са спасили 13 деца, бедстващи във вила в Гложене заради проливните дъждове в страната. В Община Тетевен, област Ловеч, обявеното бедствено положение остава в сила.

Остава бедственото положение в Тетевен
Обновена

Остава бедственото положение в Тетевен

В цялата община има наводнени домове, отнесени улици и разрушени мостове

"Имаше 13 бедстващи деца, които бяха в една вила в село Гложене. С помощта на екипите на пожарната тези деца са извадени от вилата и са в безопасност", посочи пред Нова кметът на Тетевен.

По-късно обаче от пресцентъра на МВР съобщиха, че спасените деца са 17. Около полунощ днес пожарникарите от Тетевен и Ловеч се отзовали на сигнал, постъпил на телефон 112. Според сигнала в къща за гости в село Гложене бедства група от 17 младежи на възраст между 15 и 17 години.

Пожарникарите веднага се отзовали на сигнала. Те стигнали до къщата, където установили, че нивото на река Вит, която минава покрай къщата, се е увеличило значително. Реката била с дълбочина около 1.5 метра.

Това наложило пожарникарите да използват техника, за да преминат оттатък реката. Те използвали въжета и евакуирали младежите.

Тежка обстановка в страната след проливните дъждове

Тежка обстановка в страната след проливните дъждове

Оранжев код в 11 области за проливен дъжд, гръмотевични бури и градушки

Веднага след като децата били изведени на безопасно място, пожарникарите посетили и съседната къща, обитавана от семейство с малко дете.

Мъжът категорично отказал да бъде евакуиран, но жената се съгласила заедно с 3-годишното им дете да бъдат изведени от жилището.

Всички евакуирани хора били транспортирани до кметството на населеното място, където им е била осигурена храна и вода.

Пореден дъждовен  ден

Пореден дъждовен ден

Условия за гръмотевици и градушки