В Тетевен бедственото положение остава заради наводненията. Очаква се днес да започне опис на щетите.

В селата Глогово и Градежница положението е най-тежко, уточнява БиТиВи. В Глогово три махали с над 300 души са откъснати от света. Сред тях има възрастни хора и деца. В Градежница над 20 къщи са наводнени.

В цялата община има наводнени домове, отнесени улици и разрушени мостове.

Вчера стана ясно, че 36-годишен мъж се е удавил при опит да пресече придошлата вада.

Спасиха 17 бедстващи деца в Гложене
Обновена

Спасиха 17 бедстващи деца в Гложене

Децата били във воден капан заради дъждовете и придошлата река Вит

В село Градежница, където положението беше определено като най-тежко, са отводнени всички къщи, които бяха залети. "Днес продължаваме с работата с тежка техника за отклоняване на водата в руслото на реката, за да може тези улици да бъдат отводнени напълно", Това заяви кметът на Тетевен Младена Бояджиева.

Кметицата информира и за проблеми в три махали в село Глогово, които бяха откъснати от селото заради скъсването на два моста. "Там може да се стигне само с коне и пеша. Днес ще предприемем спешни мерки за възстановяването на тези мостове", добави още кметът на Тетевен.

По думите на кмета в Гложене също така е залята пречиствателната станция заради придошлата река.

Стана ясно и че Комисия ще оцени щетите, причинени от наводнението.

Тежка обстановка в страната след проливните дъждове

Тежка обстановка в страната след проливните дъждове

Оранжев код в 11 области за проливен дъжд, гръмотевични бури и градушки

При проливните валежи от 23 и 24 юли в тетевенските села Градежница и Глогово се изсипаха 100 литра на квадратен метър дъжд. В цялата община Тетевен беше обявено бедствено положение

Най-пострадалото от наводненията населено място е село Градежница, където една от улиците - улица "Люляк", буквално е приличала на река.

"Цяла нощ не спря да вали. Проблемите тази нощ бяха основно в село Черни вит, където имаше временно затваряне на пътя. Достъпът до село Черни вит беше спрян поради излизане на реката върху пътя. Освен това има и едно голямо свлачище. Екипите се бориха цяла нощ. Пътят в момента е отворен, но работата там ще продължи. Друг проблем, който имаше беше излизане на реката в квартал "Платена" в Тетевен, където с временни диги от чували с пясък, както и от инертен материал реката беше спряна", заяви още кметицата на Тетевен.

Жител на село Градежница заяви, че подобни наводнения далеч не се случват за първи път. По думите му реката залива къщата му за трети път от 2000 г. насам.

Контролирано изпускат вода от три от големите питейни язовири
Обновена

Контролирано изпускат вода от три от големите питейни язовири

В добро състояние са големите 9 питейни язовира, стопанисвани от МРРБ

Припомняме, от Министерството на околната среда и водите предупредиха, че се очаква повишение на речните нива във връзка с прогнозата на НИМХ - БАН.

Очакват се интензивни валежи с количества 20-40 л/кв.м, на места до 60-80 л/кв.м., гръмотевични бури и локални градушки. Въведено е предупреждение за опасни метеорологични явления в 25 области от страната - за 24 юли и през следващите 3 дни.

Предупреждение за очаквано покачване на речните нива

Предупреждение за очаквано покачване на речните нива

Очакват се интензивни валежи до 40 л/кв.м, на места до 60-80 л/кв.м.