Деветте най-големи язовира за питейно-битово водоснабдяване, стопанисвани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) чрез ВиК операторите, са в добро състояние.

Тежка обстановка в страната след проливните дъждове

Тежка обстановка в страната след проливните дъждове

Оранжев код в 11 области за проливен дъжд, гръмотевични бури и градушки

От пресслужбата на регионалното министерство информираха, че стените и съоръженията на деветте големи язовира за питейно-битово водоснабдяване са в добро експлоатационно състояние.

С цел превантивно освобождаване на обем контролирано се изпускат язовирите "Христо Смирнески", "Ново Паничарево" и "Студена".

Изпускането е със стойности под допустимите за съответното съоръжение. Нивата в тях, както и в останалите язовири - "Среченска бара", "Боровица", "Камчия", "Ясна Поляна", "Йовковци" и "Асеновец", се поддържат в съответствие с подадения от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) одобрен месечен график.

Количествата в последните шест язовира са в рамките на общия им обем и те не се изпускат.

За осигуряване на необходимата проводимост речните легла до 500 метра след язовирните стени са почистени.

Бедствено положение в община Тетевен
Обновена

Бедствено положение в община Тетевен

Едни човек е починал след проливните дъждове

Междувременно в цялата община Тетевен е обявено бедствено положение заради проливните дъждове. По данни на областния управител на Ловеч при бедствието има и загинал човек.

Най-пострадали са селата Градешница и Глогово.

На територията на общината са получени 15 сигнала за наводнени приземни етажи. Към дежурната част на пожарните служби в Тетевен и Ловеч са получени сигнали и за наводнени пътни участъци, паднали дървета и клони.

Стана ясно и че страната ни е предупредила Гърция и Турция за възможност от опасно повишение на нивата на реките Арда и Марица. В съобщение от пресцентъра на МВнР към посолствата на двете ни южни съседки се посочва, че има вероятност язовир "Ивайловград" да прелее заради очаквани интензивни валежи по целия водосбор на река Арда в следващите дни.

Предупреждаваме Гърция и Турция за покачване на водите на Арда и Марица

Предупреждаваме Гърция и Турция за покачване на водите на Арда и Марица

Има вероятност язовир "Ивайловград" да прелее

Междувременно стана ясно, че във връзка с прогнозите за обилни валежи от вчера и днес, 23 и 24 юли, е задействан кризисният щаб в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Това съобщи председателят на Държавната агенция Петър Горновски по време на съвместен брифинг с главния секретар на агенцията Николай Николов и областния управител на Хасково Станислав Дечев.

Щабът следи денонощно състоянието на язовирите на територията на цялата страна.

Горновски допълни, че към този момент няма язовири на територията на страната, които да представляват заплаха за населението, но предвид динамичната метрологична обстановка е засилено вниманието към всички водоеми.

"Ние като ръководство сме на място в региона на Хасково и Кърджали не само защото тук прогнозите са за най-обилни валежи, но и защото в тази част на страната са съсредоточени най-много водоеми", посочи председателят на ДАМТН. По думите му се провеждат и срещи с кметове и представители на общини в региона, тъй като преобладаваща част от язовирите са тяхна собственост.

До 7 октомври кметовете могат да прехвърлят собствеността на язовирите

До 7 октомври кметовете могат да прехвърлят собствеността на язовирите

414 язовири се нуждаят от спешен ремонт

Горновски подчерта, че държавната агенция има пълна координация с институциите и са взети всички превантивни мерки от страна на държавата.

"Сега най-важното е собствениците на язовири да изпълнят предписанията на ДАМТН - да се осигури свободен обем на язовирите и да се следи денонощно тяхното ниво. Такива предписания са дадени във всички региони, където се очакват проливни дъждове", заяви още Горновски и призова собствениците да бъдат максимално внимателни през следващите дни.

От ДАМТН информират още, че от началото на годината инспекторите на агенцията са извършили над 1 170 броя проверки на язовирни стени и съоръженията към тях на територията на областите Хасково и Кърджали, като установени за спешен ремонт са 147 водоема. Също така са съставени 143 акта за установено административно нарушение на язовирите на територията на двете области. Масираните инспекции в цялата страна продължават, като само за първите седем месеца на годината са проверени 2 393 язовира и са съставени 304 акта.

414 язовира имат нужда от спешен и авариен ремонт

414 язовира имат нужда от спешен и авариен ремонт

Държавна компания ще се грижи за ремонта на язовирите

От Министерството на околната среда и водите пък предупредиха, че се очаква повишение на речните нива във връзка с прогнозата на НИМХ - БАН.

Очакват се интензивни валежи с количества 20-40 л/кв.м, на места до 60-80 л/кв.м., гръмотевични бури и локални градушки. Въведено е предупреждение за опасни метеорологични явления в 25 области от страната - за 24 юли и през следващите 3 дни.

Предупреждение за очаквано покачване на речните нива

Предупреждение за очаквано покачване на речните нива

Очакват се интензивни валежи до 40 л/кв.м, на места до 60-80 л/кв.м.