Министерството на външните работи на България (МВнР) предупреди с вербални ноти властите в Гърция и Турция за очаквано опасно покачване на водите на реките Арда и Марица.

В съобщение от пресцентъра на ведомството се посочва, че в предупреждението към гръцките власти се обръща внимание на вероятността от преливане на язовир "Ивайловград" заради очаквани интензивни валежи по целия водосбор на река Арда в следващите дни.

ВЕЦ "Ивайловград" преминава на 24-часов режим на работа с цел сработване на постъпващия приток. Поради това дебитът на река Арда след язовира ще надвиши 300 кубични метра в секунда.

Бедствено положение в община Тетевен
Обновена

Бедствено положение в община Тетевен

Едни човек е починал след проливните дъждове

МВнР е предупредило турските власти, че макар нивото на Марица около Свиленград да е под прага на предупреждение, има вероятност в сряда и четвъртък водното количество да премине жълтия и оранжевия праг и да стигне червения праг на тревога, съгласно родната система за предупреждаване.

В нотите се подчертава, че Външно поддържа постоянна връзка с представителите на Министерството на околната среда и водите и при необходимост ще информира посолствата на двете страни в София.

Най-малко 60 души са загинали в пожарите в Гърция
Обновена

Най-малко 60 души са загинали в пожарите в Гърция

Повече от 156 души са ранени

От Министерството на околната среда и водите пък предупредиха, че се очаква повишение на речните нива във връзка с прогнозата на НИМХ - БАН.

Очакват се интензивни валежи с количества 20-40 л/кв.м, на места до 60-80 л/кв.м., гръмотевични бури и локални градушки. Въведено е предупреждение за опасни метеорологични явления в 25 области от страната - за 24 юли и през следващите 3 дни.

Предупреждение за очаквано покачване на речните нива

Предупреждение за очаквано покачване на речните нива

Очакват се интензивни валежи до 40 л/кв.м, на места до 60-80 л/кв.м.