Над 70 защитени диви пойни птици бяха конфискувани при съвместна акция на експерти от РИОСВ, природозащитници от ФПС "Зелени Балкани", представители на общинския инспекторат и полицаи от ІІІ РПУ.  

Тя се се проведе на "Руския пазар" в Пловдив, съобщи plovdiv24.bg .

За продан в клетки бяха изложени 48 кардарини, 20 скатии, 7 диви канарчета и едно конопарче. Това са видове, защитени от Закона за биологичното разнообразие, уловът им и търговията с тях са забранени.

Конфискуваните птици бяха пуснати на свобода извън града с изключение на една кардарина, която не успя да излети заради продължителния престой в клетката. Тя беше изпратена в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Търговците на конфискуваните птици не са били установени, тъй като при появата на проверяващите районът около клетките опустял, посочват участници в акцията.

Припомняме, опазването на всички защитени животински видове, естествено срещащи се в диво състояние, е регламентирано от българското екологично законодателство. Санкциите за улавяне, търговия и притежание на защитени диви пойни птици за физически лица е от 100 лв. до 5000 лв., а за юридически лица - от 500 лв. до 10 000 лв.