Петима младежи бяха спасени, след като престояха над 12 часа блокирани в снежните преспи в подножието на връх Перелик, съобщи БНР. В понеделник младите хора са предприели рисково пътуване, обясни заместник-областният управител Адриян Петров, който разказа подробности около спасителната операция:

"Тръгват с автомобил към връх Перелик, но колата им закъсва. Те се обаждат на свой приятел да дойде, за да им помогне и да ги издърпва. И вторият автомобил закъсва и се оказват в подножието на върха при минусови температури, което е наложило да изкарат и цялата нощ вътре в превозните средства", каза зам.-областният на Смолян. Групата не е подала сигнал на телефон 112, подчерта Петров.

Чак днес сутринта едно от момчетата е позвънило на баща си, който работи в системата на ВиК. Там, на върха, на Превала, има такава станция на ВиК-оператора, откъдето първоначално е изваден трактор и хора от станцията са тръгнали да помагат на момчетата, след което в операцията се включват и от "Пожарна и аварийна безопасност" в Смолян.

Младите хора са изведени от мястото. Добре са и всичко е наред, като техниката се опитва да достигне до автомобилите, които също да бъдат изкарани от преспите, допълни заместник-областният управител.