Намалява дебитът на изтичане на водата, събрана в пещерата „Духлата". Това съобщи кметът на Карлово Найден Найденов, който посети района.

Припомняме, в пещерата втори ден са блокирани седем души, членове на карловския пещерен клуб „Диамант", сред тях - три деца.

Колкото повече намалява нивото на водата, толкова по-бавно изтича, уточни Найденов.

Той подчерта, че вече дори и спасителите не се наемат да направят прогноза кога ще могат да влязат в пещерата и да започне извеждане на хората. Когато беше много водата, течеше бързо и тогава имаше много оптимизъм. Но сега тече бавно. Прогнозата е, че най-рано в 21.00 ч. ще започне спасяването, каза кметът на Карлово.

Според Атанас Русев от Планинската спасителна служба обаче, екипите могат да влязат към 3-4 ч. тази нощ в пещерата.

Тревожно е, че в пещерата „Духлата" има и млади хора, за които никой не знае колко подготвени и психически устойчиви са. Това каза от своя страна зам.-председателят на Българската федерация по спелеология Алексей Жалов, цитиран от Фокус.

Според него опитните пещерняци могат да реагират адекватно. Той обаче подчерта, че никой не знае как ще реагират новобранците.

Не се знае дали хората в пещерата са мокри. Но е притеснително, че хората може да са без вода, каза още Жалов. Той обясни, че в пещерата температурата е ниска - около 11 градуса, а влажността е висока.

За да поддържа човек жизнените си функции, се изразходва много енергия и организмът се изтощава. Предполагам, че някои от тези хора няма да имат достатъчно жизнени сили да излязат от пещерата сами, подчерта още Жалов.

Повечето от влезлите в пещерата са оставили в колите си и eкипировка, която би могла да им бъдат необходима в пещерата.