Транспортната комисия във Варна гласува нови правила за използването на електрически тротинетки. Промените са въведени по Наредбата за организация на движението на територията на общината и внесени от групата на ГЕРБ в местния парламент.

Максималната скорост за електрическите превозни средства се предвижда на 25 км/ч. Карането се ограничава до 5 км/ч по тротоари, в паркове, градини, площади, детски площадки и пешеходни зони с изключение на обозначените за това места. Глобата ще бъде 50 лв. Предвижда се и забрана за паркирането на тези пространства, както и по спортни площадки и спирки на градския транспорт.

Задължително ще бъде използването на софтуер за ограничаване на скоростта и предотвратяването на неправилно паркиране на тротинетки под наем. При паркинг нарушения собствениците или операторите ще са длъжни да премахнат превозното средство не по-късно от 4 часа в работни дни и 6 часа - в почивни. Ако това не се случи, санкцията ще бъде в размер на 300 лева, а при повторно извършване - 500 лева.

Допълнително, при нарушение на ограничението за скоростта глобите за фирми ще са между 500 и 1 000 лева, а за неправилно паркиране - 500 лева и между 800 и 2000 лева за повторно нарушение.

Членовете на ГЕРБ посочват нуждата от ясни правила заради засилващото се използване на индивидуални превозни средства. Това може да се дължи на намалените емисии от тротинетки и липсата на чести инциденти с тях. Смята се, че те намаляват и трафика, защото близо 80% от потребителите на тротинетки са посочени като доскорошни шофьори на автомобили.

Промените ще влязат в сила след определяне на паркинг местата и обявяването им на сайта на Общински съвет - Варна.