Всички 7 млекопреработвателни фирми от Габровска област спазват изискванията на законодателството за производство и съхранение на продуктите и информацията, изписана на етикетите е коректна.

Това стана ясно на среща в Габрово по повод актуалната тема за качеството на храните, които се предлагат на пазара, съобщи БНР.

Да се повиши контролът в търговските обекти, които продават неопаковани млечни продукти и да се въведе норма за вложените в тях растителни мазнини, са част от необходимите мерки, според участниците в срещата.

Ветеринарните служби трябва да гарантират, че това, с което се храним е безопасно, но те не следят качеството на млечните и местните продукти, подчерта началникът на ДВСК - Габрово д-р Иван Иванов.

Млекопроизводителите са категорични, че влагането на растителни мазнини не вреди на здравето.

Пазарният принцип, че търсенето определя предлагането потвърди с пример Даниела Никифорова от едно от млекопреработвателните предприятия.

В момента търговците на едро притискат да купуват сирене на 2,50 лв. - 2, 80 лв. ако трябва да го произведем по класическа технология при тези цени на млякото, ние няма да успеем да постигнем в никакъв случай тази цена, обясни тя.