Започна спешна проверка на плажовете Созопол-централен и Харманите.

Разпореждането е на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова по повод нанесените щети по двата плажа заради проливните дъждове и наводненията от последните дни.

Проверката трябва да установи какви са щетите на морския плаж и на разположените на него преместваеми обекти в границите на ивицата.

Инспекцията ще бъде реализирана на два етапа. Първият ще се проведе сега, а следващият ще е в началото на месец май, когато ще се установи дали плажът е възстановен напълно спрямо предишния летен сезон.

Проливните дъждове и бурни вълни отнесоха плажовете на Созопол

Проливните дъждове и бурни вълни отнесоха плажовете на Созопол

Положението било много тежко

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че проливни дъждове и бурни вълни са"изяли" двата най-атрактивни плажа в Созопол - "Централен" и "Харманите".

На Централния плаж в Созопол по-голямата част от пясъка е отнесен в морето, а подпорната преградна стена, разделяща ивицата от морската градина, е срината до основи. По думи на управителя на концесиониращата компания Кирил Спасов положението е критично и са необходими спешни мерки за запазване на пясъка, който е останал и за възстановяване на огромните количества, отнети от морето.

Той е изпратил писма до министъра на туризма, до РИОСВ, Басейнова дирекция и до кмета на Созопол с искане те да дадат становище с какви мерки и по какъв начин следва да се възстанови целостта на плажовете, откъде да се осигури пясък, както и да се разреши на концесионера да използва необходимата техника за отстраняване на щетите.

Спасов обясни, че съседният плаж "Харманите" е още по-увреден. Там са нанесени допълнителни щети от отводнителните канали на Созопол, които са заустени направо на пясъка.

От фирмата концесионер настояват за спешни мерки, с които дъждовната канализация на града да не се излива на морския плаж, както и да се провери дали има неправомерно заустване на битови отпадни води от околните сгради в дъждовната канализация.