Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върху платното на новия булевард "Васил Левски", съобщи БНР.

Няма пострадали хора от свлачището, тежка техника освобождава платното от свляклата се пръст.

Отново проблеми с булеварда за милиони във Варна

Отново проблеми с булеварда за милиони във Варна

За броени дни е станало ново срутване

По думите на Портних преди дни ВАС е излязъл с решение да се спре предварителното изпълнение на заповедта за събаряне на къщите. "Няма обаче да чакаме къщите да паднат долу и да има човешки жертви", каза кметът и разпореди незабавното събаряне.

Той припомни, че през последните две години бяха съборени над 200 незаконни къщи в ромската махала заради изграждането на трасето на новия булевард "Васил Левски".

Има или няма щети по инфраструктурата във Варна?
Обновена

Има или няма щети по инфраструктурата във Варна?

Как е планирана инфраструктурата за над 120 млн. лева

Освен незаконните постройки от мястото бяха изринати и хиляди тонове с боклук. За съжаление, безобразието се повтаря, каза Портних. Хората ще бъдат настанени временно, а там ще бъде изграден и резервен път, след което ще се търсят методи за укрепване на ската.

Близките на загиналите в "Аспарухово" съдят държавата за 5 млн. лв.

Близките на загиналите в "Аспарухово" съдят държавата за 5 млн. лв.

Днес деретата в квартала са почистени и обезопасени

Припомняме, при наводненията във варненския квартал "Аспарухово" от 19 юни 2014 г. загинаха 13 български граждани.

След това имаше събаряне на незаконни постройки в кв. "Максуда". Обитателите им заведоха дело в Страсбург, но магистратите от Европейския съд за правата на човека отхвърлиха жалбите на обитателите на незаконните постройки.