Прокурори, следователи и агенти на контраразузнаването проверяват адреси в София, съобщава БиТиВи.

Офиси на известна българска фирма, търгуваща с криптовалута във Великобритания, Швейцария, Съединените щати и известни офшорни дестинации, се претърсват от тази сутрин.

По информация на медията, става въпрос за фирмата Nexo, която е свързана с бившия депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев, съдружника му Коста Кънчев, както и сина на бившия социален министър Лидия Шулева - Георги Шулев. Предполага се, че с тях са замесени и Калин Методиев- председател на Българската CFA асоциация и Сокол Янков- изпълнителен директор на Credissimo.

Към момента няма данни за задържани лица, но прокуратурата в Ню Йорк вече съди фирмата.

По-късно на брифинг от Прокуратурата на Република България стана ясно, че претърсвания и изземвания се извършват в повече от 15 адреса. Установени са нови лица и адреси, свързани с фирмата "Нексо". Оказва се, че някои от собствениците се намират в България, а основната дейност на фирмата се извършва у нас.

Установени са над 3.6 млн. транзакции от и към крипто борсата, а през последните пет години са преминали над 94 млрд. долара. Един от клиентите е обявен за финансиращ терористични актове.

Платформата е действала в много държави, като в част от тях е била забранена. Фирмата е имала проблеми в САЩ и формално напуска борсата там, но това всъщност не се случва.

Тече разследване за изпиране на пари, компютърни измами, данъчни и други престъпления. По мащабната акция в столицата работят 300 служители, от които 35 следователи от НСлС, служители на ДАНС, Жандармерията и СДВР.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обаче отказа да уточни дали тези актове са към някоя от големите и известни терористични групировки. Повече информация по случая бе обещана утре. 

Британец, издирван за тероризъм от Интерпол, е заловен в Плевенско

Британец, издирван за тероризъм от Интерпол, е заловен в Плевенско

В червената бюлетина е отбелязан като особено опасен, въоръжен и агресивен

Впоследствие БНТ публикува позиция на Nexo. Фирмата отбелязва, че акцията продължава и в момента, като органите на реда задържат техни служители. Все още не им били представени официални документи, които еднозначно да посочват претенции към Nexo. От компанията твърдят, че акцията е излишно показна, а разследващите отказвали да се легитимират и часове наред не показвали заповед за претърсване.

Фирмата заплашва, че в най-скоро време ще покаже видеа с насилие над служители. Били задържани хора, без да има поименни заповеди за арестите. Според компанията случващото се е в остър разрез с правните и процесуалните норми.

От Nexo също заявяват, че не оперират на българския пазар, за да не попаднат под обстрела на абсурда. Твърдят, че са сред криптокомпаниите с най-високи стандарти по отношение на мерките срещу прането на пари. Извън стандартните способи на финансовите институции, Nexo използвали и услугите на компании като Chainalysis, с които работели включително от ФБР и ЦРУ. Това позволявало на техните специалисти да са сигурни в произхода на влизащите на платформата крипто активи и да знаят накъде отиват изтеглените от платформата такива.