Временно спират дейността на фирмата - доставчик на храна за болниците "Пирогов", за "Шейново" и за Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация, съобщава БНР.

Причината е, че Българската агенция по безопасност на храните е установила технологичен безпорядък и лошо хигиенно състояние в предприятието.

Припомняме, вчера стана ясно, че прокуратурата се е самосезирала за фирмата след репортаж, в който служители разказват, че при приготвянето на храната се използвали негодни продукти, а по изрично нареждане на ръководството готвачите прилагали конкретни начини за обработка на продуктите и приготвяне на храната.

Прокуратурата проверява кетърингова фирма за столични болници

Прокуратурата проверява кетърингова фирма за столични болници

Информация за некачествена храна в "Пирогов", "Шейново", рехабилитационната

Инспектор Бистра Иванова от Областната дирекция на БАБХ обясни, че не са били получавани сигнали за нарушения от съществуването на фирмата от края на 2018 г. до момента. При извършваните досега проверки пък не са били откривани съществени нередности.

За последно БАБХ е инспектирала фирмата в началото на годината, преди да бъде обявено извънредното положение заради коронавируса.

"При проверката на колегите вчера е установено, че записите за гарантиране на контрол върху процесите, които се извършват там, не са водени адекватно. Изискани са документи, процедурата продължава и днес", обясни Иванова.

По нейни думи няма струпване на големи количества храни с изтекъл срок. Намерено е ограничено количество грухана пшеница с изтекъл срок на годност.

Не би следвало презапасяване, защото се изготвя предварително седмично меню и фирмата има за всеки ден броя порции, които трябва да приготви, поясни Иванова.