Докато трае обявеното извънредно положение, служителите на МОСВ и неговите регионални структури няма да извършват извънпланови и спешни проверки по очевидно фалшиви и манипулативни сигнали, с което да се поставя ненужно в риск здравето и живота на служителите.

Освен това в тези проверки участват и други институции, което пречи на основната им работа по време на извънредна ситуация.

От МОСВ посочват, че през последните две седмици са зачестили случаите на разпространяване на фалшиви новини. Като пример се дава новината за изпускане на язовир "Ивайловград" с цел да се възпрепятства бежанска вълна. "Смятаме, че подобен род фалшиви сигнали и новини, които се разпространяват в публичното пространство в условията на извънредно положение, целят всяване на паника и допълнителни притеснения сред гражданите на Република България", заявяват от МОСВ.

Освен това от МОСВ посочват, че ТЕЦ "Бобов дол" не е получавал отпадъци от Италия. От МОСВ са направили проверка след сигнал, който касае внос на боклук през ГКПП "Кулата" миналия четвъртък и петък.

В Националния координационен център, създаден към МОСВ именно с цел да се проследяват тези видове отпадъци, подобна информация не е подавана нито от Агенция "Митници", нито от съответната Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ). Отделно на това лично министърът на околната среди а водите Емил Димитров и директорите на дирекции "Управление на водите", "Управление на отпадъците" и "Опазване на чистотата на въздуха" са проверили площадката за съхранение на отпадъци на ТЕЦ "Бобов дол".

В момента предприятието не получава нито отпадъци, нито въглища, намира се в планов ремонт и нито една от мощностите му не работи.