Със заповед на Регионалната екоинспекция в Бургас е спряно строителството в местността Алепу, по-известна като Шофьорския плаж, съобщи БНР.

Причината за забраната е периодът на гнездене на защитените видове птици.

На място край строителния обект багер изравнявал терена около пътя. Там се предвиждало да има голям паркинг за коли.

Работниците са довършили ограждането и обезопасяването на строителния обект.

Премахнати са строителната техника и крановете. Пътят до строителната площадка е разбит, но по него ремонт не се извършва.

От другата страна на пътя обаче с багер се заравняват близо 2 декара терен. Симеон Тодоров от фирмата инвеститор на обекта заявява, че това ще бъде паркинг.

Свлачището до "Алепу" се разширява

Свлачището до "Алепу" се разширява

Строителните дейности трябва да продължат до 15 април

В края на Шофьорския плаж, в защитената местност Алепу, на метри от пясъчната ивица е изградено геозащитно съоръжение.

При проверка преди месец от Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Бургас обясниха, че това са стоманобетонни кубове, с които се укрепва свлачище.

Цветанка Павлова от фирмата инвеститор на проекта, който предвижда строителството на 3 жилищни сгради, подчертава че не са извършени нарушения.

Засега спират строежите на "Алепу" и "Градина"

Засега спират строежите на "Алепу" и "Градина"

Това стана ясно при проверката на ДНСК

От фондация "Биоразнообразие" пък обявиха, че обмислят да атакуват проекта в ЕК и ЕС заради нарушение на процедурата и за недопустимо строителство в зона, попадаща в "Натура 2000".

"Строителството в местността Алепу трябваше да бъде спряно още преди месец и половина", твърди Спас Узунов, главен експерт във фондацията.

Въпреки строителните дейности достъпът до шофьорския плаж не е ограничен. Строителният обект в края на плажната ивица е ограден и контролните органи гарантират, че няма опасност за туристите, които ще посетят района през летните месеци.

Алармират за нов строеж до Алепу край Созопол

Алармират за нов строеж до Алепу край Созопол

Според институциите строителството било законно