Движението на камионите над 12 тона по магистралите и натоварените пътища ще бъде спирано в пиковите часове в края на работната седмица и през уикендите, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Заповедта влиза в сила от събота, 1 юни, заради очаквания засилен трафик към морето през летния сезон. Целта е да се улесни пътуването и да се избегнат задръстванията по пътищата.

В петък и събота, когато се очаква интензивно движение в посока Варна и Бургас в участъците с ремонтни дейности на автомагистралите "Хемус" и "Тракия", ще има две ленти за движение в посока морето, а в неделя и понеделник - две ленти в посока София.

Очаква се ремонтите по АМ "Тракия" да приключат до края на юни. Дотогава всички временни ограничения на движението ще бъдат премахнати и шофьорите ще пътуват без ограничения.

По АМ "Хемус" строителните работи в тръбата на тунел "Витиня" в посока София, на съоръжението край село Потоп и виадукта "Коренишки дол" ще продължат и през летния сезон.

От Пътната агенция призоваха шофьорите да не използват аварийната лента за изпреварване или по-бързо придвижване, което много от тях продължават да правят въпреки строгите санкции - глоба от 1000 лв. и отнемане на шофьорската книжка за три месеца.