Седем души, кандидати за получаване на целева помощ за отоплителния сезон, са били санкционирани заради неверни данни в молбите-декларации.

Това съобщи Тони Костова директор на Регионална дирекция „Социалноподпомагане", цитирана от burgasinfo.com.

Става дума за възрастни хора от Поморие, които са продали имоти през периода,  но не са декларирали тези данни пред социалните служби.

Oт там обаче са засекли невярната информация при проверка  в НАП. Хората са продали земи или къщи край морето и по-този начин са загубили правото си на целева отоплителна помощ, обясни Костова.

Имаме централни договори сключени със НАП и Бюрата по труда. Там, където се наложи, прокуратурата оказва помощ  за разкриване на  банкови сметки, каза още тя и отбеляза, че е налице все по-голяма  възможност за събиране на информация.

Костова допълни, че все още има лица, които крият данни в молбите за социални помощи и детски добавки. До миналата година служителите в социалните служби имали задължение на място да проверяват  дали целево се изразходват помощите

Този сезон парите се плащат авансово и задължението е да се следят стриктно документите. По този начин са уличени хората от Поморие. Наказателна отговорност не им е търсена, макар че законът го позволява, стана още ясно от думите на Костова.

Тази година средствата за отоплителния сезон се изплащат на два транша.

За месеците ноември и декември  помощта в размер на 111 лв. е  преведена и одобрените бенефициенти могат да закупят твърдо гориво и да платят ел. енергията. Втория транш за месеците януари, февруари и март ще бъде изплатен авансово до 31 януари следващата година.