За пета поредна година Община Стара Загора отчита ниски нива на замърсяване с фини прахови частици. Това обяви по време на пресконференция днес ресорният зам.-кмет Йордан Николов. "С гордост можем да кажем, че мерките, които сме предприели дават резултат и въздухът в Стара Загора е чист", категоричен бе той.

Николов припомни, че за това допринася изцяло подменения автопарк на градския транспорт, който е екологичен клас EURO 6. За по-чистия въздух спомага и въведеното еднопосочно движение на част от по-малките улици в централна градска част, което не позволява образуването на задръствания. За по-чистия въздух в Стара Загора спомага също ремонтирането на парковете и междублоковите пространства, както и новоизграденият парк "Артилерийски".

Сред мерките е и честото миенето на улиците, което се извършва при положителни температури.

За добрите резултати влияние оказват и проектите по които община Стара Загора работи. Това са рекултивация на депото на "Манда баир", както и програма LIFE на ЕС "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" за подмяна на отоплителните уреди на домакинствата с по-екологични такива.

Кметовете на 4-те най-големи градове докладват за по-чист въздух

Кметовете на 4-те най-големи градове докладват за по-чист въздух

Екоминистърът убеден, че националният механизъм ще помогне

През 2021 година са подменени печките на 63 домакинства, които са взели участие в пилотната фаза на проекта, допълни Росица Копривчина, директор дирекция ""Транспорт, чистота и екология" . Тя уточни, че в основната фаза на проекта са одобрени още 287 бенефициенти, а до дни ще бъде обявена обществената поръчка за доставката на новите уреди. "През месец март ще бъде обявена втора покана за участие на още домакинства в следващ етап на проекта за подмяна на печките", обясни още тя.

Копривчина обясни още, че Регионалното депо за битови отпадъци край старозагорското село Ракитница, което беше въведено в експлоатация е със запълнен капацитет на изградената клетка на 60 % или около 405 хиляди тона отпадъци. "Благодарение на предварителното сепариране е удължен с три години животът на депото, но до 2035 година количеството на отпадъците, които ще може да се депонират съгласно изискванията на Европейска директива, ще трябва да се намали драстично и да достигне не-повече от 10% от всички генерирани битови отпадъци", обясни още тя.

Зам.-кметът допълни, че в местната администрация е постъпило инвестиционно намерение за изграждане на високо технологична инсталация и въвеждане на нови технологии за преработка и крайно обезвреждане чрез материално и енергийно оползотворяване на общинските битови отпадъци. Във връзка с това той отправи покана към всички заинтересовани страни за участие в обществена дискусия, която ще се проведе на 25 февруари от 17.30 часа в зала "П.Р.Славейков".