Старото сметище във великотърновското село Шереметя може да затрупа с боклуци новото депо. То е за над 33 милиона лева. Претрупването може да стане докато бъде одобрен проектът на Община Велико Търново за рекултивация на натрупаната с десетилетия битова смет, съобщи БНР.

Екологът на община Велико Търново Зорница Кънчева алармира, че камари с боклуци от старото сметище вече падат. По думите й, ако започне активно срутване, отпадъците ще съсипят съоръженията на новото депо, където се приема и преработва битовата смет на шест общини в областта.

Пламна незаконно сметище край Стара Загора

Пламна незаконно сметище край Стара Загора

Пожарът спря движението по околовръстното на града

Старото сметище в Шереметя заема над 50 декара. То е изведено е от експлоатация, но все още няма одобрение на проекта на общината за неговата рекултивация. Исканото финансиране е за 4,5 милиона лева.

Непосредствено до старото сметище преди две години беше построено новото депо. То бе финансирано от програмата "Околна среда".

Запали се старо сметище край село Шереметя

Запали се старо сметище край село Шереметя

Пожарът е възникнал вследствие на газ метан

Припомняме, на 2 октомври 2016 г. старото сметище на Шереметя се запали. Тъй като то е отдалечено от населеното място, нямаше опасност за жителите.