Двете двойки белоглави лешояди на зоопарка в Стара Загора очакват поколение, съобщават от общината.

Белчо и Сание, както и Шандин и Айлен имат по едно снесено яйце, поставено в инкубатор в Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани". Щом малките бъдат излюпени и укрепнат, ще бъдат върнати при своите родители за доотглеждане.

От "Зелени Балкани" посочват, че на двете семейства са създадени максимално добри условия за гнездене и снасяне на още яйца. Допълнителен уют е създаден с клечки и изкуствена вълна.

Снимка 652857

Източник: Община Стара Загора

Лешоядите бяха предоставени за отглеждане на зоопарка в Стара Загора от "Зелени Балкани" като част от дейностите по проект "Светло бъдеще за черния лешояд", финансиран по програма LIFE на ЕС. Екипът на зоокъта следи поведението им с особено внимание в този предразполагащ размножаване период. Наблюдава се активно изграждане на гнездо, което заедно с копулирането дава знак, че има голям шанс яйцата да бъдат оплодени.

В България белоглавите лешояди са защитен вид. Екземплярите тежат между 7 и 11 килограма, а размахът на крилете им достига 260 - 270 см. Женските, както при повечето хищни птици, са по-едри от мъжките.

Периодът на излюпване е 62 дни. Очаква се малките да се появят на бял свят през април.

За първи път бе снесено яйце от двойка лешояди в Старозагорския зоопарк

За първи път бе снесено яйце от двойка лешояди в Старозагорския зоопарк

В България белоглавите лешояди са защитен вид