С тържествена литургия в катедралния храм „Св. Димитър" и тържествено издигане на националното знаме на централния площад започна празникът на Стара Загора, с който се отбелязва възстановяването на града след Руско-турската освободителна война.

По бул. "Цар Симеон Велики" премина празнично шествие.
Празникът продължава с детски увеселения и откриване на годишна изложба на старозагорските художници.

На площада пред общината в 19.00 ч. ще започне тържествен ритуал за поднасяне на гирлянд на славата, след който ще има празничини илюминации, съобщи радио Стара Загора.

На 29 септември 1879 г., по нов стил 5 октомври, в присъствието на генерал-губернатора на Източна Румелия Алеко Богориди, на търновския митрополит Климент и на тогавашния кмет на Стара Загора Иван Салабашев, е положен първият камък за възстановяване на Стара Загора след жестокото опожаряване по време на Руско-турската война.

Той е поставен в центъра на града, на площада, който носи името "5 октомври".За бъдещите поколения е оставено послание.

На 16 юли 1987 г. на заседание на Изпълнителния комитет на тогавашния Общински народен съвет се приема на датата 5 октомври да се чества Денят на Стара Загора. Официалното честване е предвидено за 1989 г., когато се отбелязват 110 години от възстановяването на града.

Днес старозагорци положиха цветя пред символичния камък за възстановяването на своя град.