Осемдесет и два процента от столичани приемат, че т.нар. синя зона за краткотрайно платено паркиране трябва да остане същата и дори да се разшири.

Това показва проучване на НЦИОМ от края на април месец, цитирано то БиТиВи.

Само 12 процента от анкетираните искат да се намали периметърът на синята зона. Зоните за платено паркиране се оказват компромисна мярка, която среща много повече разбиране от пълната забрана за влизане на автомобили в центъра, срещу която се обявяват категорично 47 на сто от участниците в проучването.

Пълната забрана за паркиране и спиране по основни пътни артерии се подкрепя от 80 процента. Висок е делът на одобрението и за мерките срещу нарушителите, като евакуацията с паяк среща 53 на сто привърженици, а блокирането чрез скоба - 74 процента.

Предложените нови цени за престой на час не се приемат безкритично, но противниците са под половината от всички анкетирани - между 33 и 49 на сто в зависимост от различните зони, каза Герджиков.

Общо 84 на сто от столичани и 93 на сто от редовно ползващите синята зона одобряват изграждането на паркинги до метростанциите.

Силна подкрепа срещат заложените в концепцията предложения за създаване на пешеходни зони в идеалния център.

Според анкетиратине събраните от платено паркиране средства трябва да бъдат инвестирани предино в нови паркинги, по-качествени транспортни услуги, изграждане на пешеходни зони и велоалеи и за екологични проекти