Столичната община въведе новите параметри в електронния калкулатор, чрез който собствениците на автомобили в София може да изчислят дължимия си данък за 2020 г.

Формулата, по която се формира данъкът за автомобилите, включва годината на производство, мощността и екологичният стандарт на колата. 

Снимка 459902

Източник: Столична община

От Столичната община припомнят, че с промените в Наредбата за местните данъци, приети на 30 декември, бяха повишени ставките за автомобили с по-ниски евростандарти - от 0 до Евро 4, както и за мощност над 74 kW (над 100 конски сили).

Увеличават данъците на колите и върху имотните сделки в София

Увеличават данъците на колите и върху имотните сделки в София

Според Фандъкова, който замърсява трябва да плаща повече

Коефициентът за година на производство на автомобила е определен от Закона за местните данъци и такси, който е в сила от 2019 г. и не може да се променя от общините.

В калкулатора за регистрираните в София автомобили са заложени всички коефициенти, които формират данъка за МПС.

Данните за колата, които трябва да се нанесат в калкулатора, за да се изчисли нейният данък, са вписани в документите за автомобила - в малкия талон (за по-новите МПС) или в големия талон (за МПС, регистрирани по-отдавна). 

Снимка 459904

Източник: Столична община

Под индекс В е записана годината на първа регистрация, по която се изчислява възрастта на колата.

Индекс P.2 e за мощността на автомобила в киловати;

"Умерено" по-висок данък за старите коли гласуваха депутатите

"Умерено" по-висок данък за старите коли гласуваха депутатите

По думите на Менда Стоянова ръстът ще бъде не повече от 20-30%

Срещу индекс V.9 e записан екологичният стандарт на колата (от Евро 2 до Евро 6). При най-старите коли такъв екостандарт обикновено няма и срещу този индекс в документите на колата не пише нищо.

Калкулаторът може да бъде намерен на адрес: https://cartax.uslugi.io/

Чрез него всеки собственик на автомобил може да се ориентира какви стойности на данък МПС се получават за автомобила му.