13 нови трамвая пристигат в София до края на октомври. Това съобщиха от Столичната община, след като днес беше подписан договор с полската компания PESA Bydgoszcz SA за доставка на мотрисите на обща стойност 44 796 377,36 лв.

Новите трамваи са част от модернизацията на градския транспорт в София, която е една от стъпките за подобряване качеството на въздуха. С тях изцяло ще бъдат обновени мотрисите на трамвайна линия №5. Превозните средства ще бъдат с нисък под и климатик и ще разполагат с платформа за детски колички и хора с увреждания, стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи хора. Осигурено е и видеонаблюдение. Трамваите са с дължина 30 м и в тях са предвидени специални места за хора с увреждания и майки с детски колички.

47 млв. евро получава София за трамваите си

47 млв. евро получава София за трамваите си

Предвижда се купуване на нови трамвайни мотриси

Очаква се мотрисите да пристигнат в София на две партиди до края на октомври и да бъдат пуснати в редовна експлоатация до края на годината.

Предвиждат се и доставки на резервни части, диагностично оборудване и обучение на персонала.

В последните няколко години Столичната община закупи 25 нови трамвая, които се движат по линии №7 и №1, както и 58 модернизирани трамвая от Чехия и Швейцария.