С плакати „Кмете, а ти ползваш ли трамвай?”, стотина жители на столичния квартал „Лозенец” излязоха на протест срещу идеята на Столична община за премахване на трамвай №6, свързващ квартала с центъра.

Един от организаторите – Христо Илиев, от гражданска инициатива "Спаси София", изтъкна пред news.bg тревогата си от това, общината сменя идеите си през няколко дни. Той обясни, че доколкото е разбрах вчера последното намерение е да не се махат за постоянно релсите, а само временно и след година и половина да бъдат възстановени.

Живущите в квартала обаче не вярват, че това ще се случи и смятат, че общината ще ги лиши за постоянно от трамвай №6.

Христо Илиев наблегна и на това, че лозенчани няма как да стигат до 5-те кьошета без да се прекачват на два транспорта, което ще се отрази и да джобовете им.

Все пак той подчерта, че има и общински съветници, които комуникират с гражданите и се вслушват в тяхното мнение. На протеста, който се провежда при колелото на трамвай 6 в близост до басейна „Спартак” при хората дойдоха действително и общински съветници.

До момента за две седмици организаторите обявиха, че са събрали над 3500 подписа в подкрепа на това трамвай 6 да продължи да се движи по трасето. Продължават да събират подписи и днес.

Според Илиев този проект на Столична община илюстрира идеята София да продължава да бъде царство на автомобилите.

Председателят на градското БСП Калоян Паргов също се срещна с хората. Като председател на Комисията по транспорт в Столична община той е включил точката за трамвай 6 в дневния ред на комисията за понеделник. Трябва да се съобразим с мнението на гражданите, убеден е Паргов. По думите му трябва да се проведе диалог и да се видят алтернативите, включително и предложенията на хората да бъдат чути.

Калоян Паргов допусна, че се прикрива, че след изграждането на метрото трамваят няма да бъде възстановен в този участък.

За да подкрепи софиянци дойде и независимият депутат Георги Кадиев. По думите му решението е взето още през 2012 г., когато той самият също е бил общински съветник. „Дори да сме допуснали грешка тогава, сега трябва да се види мнението на хората”, подчерта той. По думите му общинските съветници от Коалиция „Сердика” вече са направили предложение на отмяна на решението от 2012 г. и вкарване отново за разглеждане на целия казус.

Общинският съветник и председател на софийското АБВ Тодор Цанев пък коментира пред News.bg, че има воля сред общинските съветници това решение да се отмени. По думите му през 2012 г. може то да е било правилно, но сега обстоятелствата да са променени.

За кратко протестиращите блокираха движението, като вкупом пресичаха булевард „Арсеналски”.