Общинският съветник инж. Симеон Славчев се обяви против паркирането на автобуси пред храм-паметника "Александър Невски" в столицата.

Според Славчев със сигурност може да се намери начин да се премахнат паркиралите автобуси пред катедралният храм. Неговото недоволство е било продиктувано от стотици сигнали на столичани, които изразили в социалните мрежи възмущението си от създадената незаконна автогара в центъра на града. До сега никой не обърнал внимание на гражданите.

анкета

Да се забранят ли автобусите около храм „Ал. Невски“

Виж резултати

Да 78.4%

Не, туристите носят пари 12.8%

Да се ограничат като бройка 7.4%

Нямам мнение 1.4%

"Мисля, че е абсолютно недопустимо пространството около катедралния храм "Св. Александър Невски" да се превръща в паркинг на автобуси", посочи Славчев. Той допълни, че площадът буквално се е превърнал с автогара. На него се миели и турски рейсове.

Снимка 307997

Източник: Симеон Славчев

В поста си в фейсбук общинският съветник обясни, че храм-паметникът "Св. Александър Невски" е едно от емблематичните места не само на София, но и на цяла България. По думите му фактът, че пространството пред храма се е превърнало в паркинг на автобуси, пречи на миряните и служещите в "Св. Александър Невски".

Вече има и няколко предложения за решаването на проблема. Граждани са предложили да се въведе европейската практика автобусите да не влизат в идеалния център, а туристите да ползват пешеходните зони.

Поради възникналия обществен интерес Славчев е изпратил допитване до кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. В писмото си общинският съветник пита Фандъкова дали автобусите имат разрешение да паркират пред храм-паметника "Св. Александър Невски", както и кой, кога, на какъв принцип и с каква мотивация е разрешил на десетките автобуси да паркират на площада.

Очаква се Фандъкова да отговори на тези въпроси на предстоящото на 14 септември заседание на Столичния общински съвет.

По думите на Славчев ще се направи и онлайн анкета сред софиянците с въпрос - "Как бихте искали да изглежда пространството пред храм-паметник "Св. Александър Невски". Резултатите от допитването ще бъдат представени на заседанието на СОС.