Кметът на София Йорданка Фандъкова подписа споразумение за сътрудничество между Столична община и гражданските организации за постигане на социална закрила и включване чрез социални услуги.

Тя обясни, че е заложено създаването на специален фонд за финансиране на добри идеи на НПО-та. На конкурсен принцип те ще могат да кандидатстват и да реализират тези услуги. Очаква се този фонд да заработи следващата година.

"Столична община показва воля да работи с гражданските организации", подчерта градоначалникът.

Самото споразумение е разработено съвместно с над 20 доставчици на социални услуги, граждански организации и експерти на СО и е нов етап в развитието и разширяване обхвата на партньорството с неправителствения сектор.

Целта е постигане на най-добрите резултати за уязвимите групи, чрез подобряване на диалога, договарянето и предоставянето на социални услуги. Фандъкова изтъкна, че за първи път в страната се подписва такова споразумение и подчерта, че общината има ангажимент да предоставя качествени услуги.

На територията на столична община има над 75 социални услуги. "Ключовата дума в нашата работа беше иновации", заяви Фандъкова.

Директорът на българския център за нестопанско право Надя Шабани изтъкна, че преди няколко месеца са преценили, че гражданският диалог има нужда от надграждане. Затова решили да се съберат и да работят по споразумението, което тя оценява, като много добър пример.

"Надявам се и други общини да се заразят от този пример" изтъкна Шабани.

Заместник кметът по социалната дейност Албена Атанасова подчерта, че всеки гражданин има нужда по един или друг начин от социална услуга. За сравнение тя посочи че през 2007 на територията на СО е имало едва 3 разкрити услуги, а сега те са над 75.