За месец ноември са заловени 413 кучета, от тях кастрираните са 326 и реваксинирани 87. Осиновените животни от приютите ни за изминалия месец са 98. Това обяви по време на пресконференция директорът на ОП "Екоравновесие" - Веселин Асенов. Получените сигнали от граждани са 401, като от тях 70% са били за кастриране на кучета.

Асенов отбеляза, че през настоящата година се забелязва положителна тенденция, свързана с увеличения брой на осиновените кучета от приютите на предприятието. До момента са осиновени 828. За сравнение - броят на осиновените кучета за цялата 2015 г. са били 638. Той изрази надежда тази положителна тенденция да се запази и продължи и в бъдеще.

Асенов отчете, че за месец ноември изразходваните финансови средства за дейността на предприятието са в размер на 200 хиляди лева, като в тях са включени разходи за ветеринарно-медицински консумативи, лекарства и храна, които ще бъдат използвани в следващите месеци. В разходите се включват външни услуги като поддръжка на трафопоста в Горни Богоров, сметоизвозване, текущо почистване, поддръжка на автопарка и поддръжка на компютърните системи и конфигурации.

От края на месец ноември стартира и доброволческа инициатива за разходки на кучетата, настанени в приюта в Горни Богоров.

Асенов заключи, че целта на инициативата, която ще продължи и през новата 2017 г. е по-лесната и бърза социализация на кучетата и осиновяването им от приютите. Само за миналите почивни приютът е бил посетен от над 60 желаещи да разхождат животни, а разходените кучета са били над 500. Така в часовия пояс от 10.00 до 15.00 часа всеки може са стане доброволец и да разхожда куче от приют, помагайки на персонала. Общо настанените в приютите на предприятието четириноги са 1 622.

Асенов информира, че продължава ремонтът на приюта в Сеславци.

Като критични с най-много бездомни кучета той определи крайните квартали на София - "Кремиковци" и "Овча купел".
За съжаление не са редки случаите, в които гражданите продължават да изоставят своите домашни любимци на улицата. Асенов даде пример с изоставена преди четири дни немска овчарка - майка на четири малки кученца, за които не е сигурно, че са породисти, заради което са били и изхвърлени.

Продължава и програмата за кастрация на дворните кучета, като и тук желаещите да кастрират кучетата са повече. Кастрираните по програмата кучета са 392.

Сигналите за бездомни котки са единични и нямало оплаквания от гражданите. По принцип сигналите за бездомните мъркащи животни се препращат към организацията "Четири лапи", които имали ангажимент да ги кастрират.

Асенов информира, че няма сигнали и за отглеждане на бойни кучета на територията на София, какъвто развъдник бе открит наскоро на територията на Пловдив. Той припомни, че отглеждането на кучета за бой е деяние, инкриминирано от закона. По думите му досега нямат такъв регистриран случай на територията на столицата.