Общинарите се обявиха „за” „зелена София” – ще дефинират правно междублоковите пространства, ще завишават изискванията за строителство на хотели, озеленяват жилищните комплекси и спират строителството на места без изградена улична инфраструктура.

С тези приоритетни законови промени от Столичен общински съвет се надяват да отговорят на високите очаквания на гражданите.

Пред медиите Малина Едрева от Столичен общински съвет, председател на постоянната комисия по образование, заяви, че стремежът им е да изготвят дългосрочна визия за развитието на града.

„Ние имаме ясната политическа заявка и това е зелена столица. Зелена столица означава град, който освен че е чист, освен че е уютен, инвестициите се правят така и да се установяват в такива пространства, които са в синхрон с общите изисквания за града”, посочи Едрева.

По думите й днешната заявка на общинските съветници е свързана с решение на Столичен общински съвет от 2014 г., в което е заложено и в Програмата за управление на града за периода 2015 – 2019 г. изискваща промяна на Общия устройствен план на София.

„В тази връзка ние направихме следните предложения – промяната в изискванията за така наречените обществени сгради, в които влизат общежития, апартаменти и хотели да се завишат и да се изравнят с изискванията на жилищните сгради. На този етап законът позволява да се намират някакви възможности той да се заобикаля”, посочи Едрева.

Общинарите предлагат и промяна в Закона за устройство и застрояване на Столична община, където да се създаде нова категория „терени” за озеленяване на жилищните комплекси, каквато до момента не съществува.

На трето място предлагаме в урегулираната територия да могат да се поставят огради на частни имоти само в регулационните граници. Това няма да дава възможност на собствениците на имоти да отнемат публични пространства – тротоари и улици”, посочи Едрева.

Предлага се и текст, с който се задължават инвеститорите на сгради над 50 метра в централната част в комплексните градски центрове да предоставят проекти, които да се одобряват от Столичния общински съвет.

„Предлагаме също така да не се издава разрешително за строеж, ако не е изграден достъп до улица и съответната техническа инфраструктура. Предлагаме да се създаде дефиниция – правно-работна на понятието междублоково пространство. Считаме, че този пакет от мерки отговаря на очакванията на нашите съграждани”, увери Едрева.

Заседанието на СОС започна в протестна обстановка – десетки граждани дойдоха на столичната улица „Московска“ именно с искания за ангажимент за запазване на зелена София.