Общинските съветници от групата на "БСП за България" внасят официално питане до столичния кмет Йорданка Фандъкова за арт инсталацията "Четем свободата" на стълбите на Паметника на Съветската армия в София. Те са силно смутени отново с начина, по който се третира паметникът, известен като МОЧА, но и питат колко струва на софиянци реализацията на проекта по повод 250-тия ден от началото на войната в Украйна. Според позицията на БСП решението е взето еднолично от заместник-кмета Мирослав Боршош.

"За пореден път Столична община взима спорни решения, които разделят софиянци", отбелязват общинските съветници от групата на "БСП за България". Те са убедени, че подобни акции не са еднозначно приемани от гражданите.

Съветниците питат обаче как и от кого са подбрани творбите и авторите, които са подредени на стълбите и каква е концепцията на въпросната арт инсталация.

Сред заглавията са и "Фашизмът" на Желю Желев, "Задочни репортажи от България" на Георги Марков, "Червеният терор без маска" на Христо Христов, но и "Архипелаг Гулаг" и "Един ден на Иван Денисович" на Ал. Солженицин, "Тоталитаризмът" на Хана Арендт, "1984" на Джордж Оруел и много други заглавия на български език.

Снимка 593178

Източник: БГНЕС

Общинските съветници от БСП настояват също така кметът Фандъкова да разясни дали този проект е част от културния календар на Столична община, има ли изработен проект за арт инсталацията и с кого е съгласувано осъществяването на акцията - има ли одобрение на схемата за разполагане от главния архитект на София Здравко Здравков и от областния управител Иван Кючуков.

Снимка 593180

Източник: БГНЕС