Столичното ВМРО настоява общината да въведе правила за електрическите скутери.

Общинският съветник Карлос Контрера предлага Столичният общински съвет да възложи на Центъра за градска мобилност въвеждането на услуга за наем на електрически скутери, които да се ползват в рамките на града чрез мобилно приложение. Според него това е иновативен метод, който се налага като нова тенденция в градската мобилност.

"Технологията е сравнително нова, но за сметка на това за кратък период от време стана един от предпочитаните начини за пътуване. Ползването на електрически тротинетки се предоставя под формата за услуга чрез мобилно приложение, като потребителят не е ангажиран с определени маршрути и заплаща стойността на услугата, изчислена на база времето, в което е ползвал превозното средство", посочва се във внесения от Контрера доклад.

Според него категорично може да се приеме, че електрическата тротинетка се превръща в част от градската мобилност и е ново течение, което не изключва останалите начини на придвижване, но има своята сериозна ниша и перспектива за растеж.

Общинският съветник от ВМРО посочва, че не е необходима голяма инвестиция, за да се създаде тази система и да започне да се предлага подобна услуга. Контрера мотивира предложението си и с факта, че в София се забелязва ясна тенденция за ползването на този вид транспортно средство.

Той е категоричен, че ако общината желае да бъде в крак с времето и иновациите в сферата на градската мобилност, трябва да приеме доклада.

В доклада се подчертава и че този метод на придвижване позволява достъп до пространства, където има трудности или ограничения за достъпа на автомобили. Контрера не пропуска да изтъкне и факта, че ползването на електрическите скутери освен всичко е и мярка срещу замърсяването от градския трафик, тъй като няма отделяне на вредни емисии.

Според общинаря Столичната община трябва да започне и процедура за изработване на правила, които да регулират придвижването с подобен тип превозни средства.