Стопанинът на агресивния питбул избягал заедно с двамата си приятели от плажа, където кучето му нахапа жестоко 11-годишно дете.

Инцидентът е станал на 31 юли в района на Учителския бент на река Искър в Самоков.

Питбулът се нахвърлил на детето, животното било без намордник, а неговият стопанин не направил никакъв опит да го издърпа. Само пуснал повода, става ясно от разследването до този момент.

Да спасят детето се хвърлили други хора, които се намирали наблизо и успели да ги разтърват едва след няколкоминутна борба.

Детето освен с рани от захапката на кучето, е и със счупена ръка.

Питбул счупи ръката и нахапа 10-годишно дете край Самоков

Питбул счупи ръката и нахапа 10-годишно дете край Самоков

Стопанинът, криминално проявен е избягал, задържан е по-късно

Разследването се ръководи от Районна прокуратура - Самоков, образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 325в, ал. 1 от НК - неполагане на достатъчно грижи за гръбначно животно, довело до причиняване на средна телесна повреда. По този член от НК законът предвижда наказание до три години "лишаване от свобода" или пробация и глоба до 5 хиляди лева.

От прокуратурата съобщават, че са разпитани свидетели, освен съдебномедицинска, назначена е и ветеринарномедицински експретиза. От направена справка се е разбрало, че водачът на питбула - 43-годишният Д.К., е осъждан. Той е задържан за срок до 72 часа.