Стотици нарушители се движат в бус лентата на бул. "Цариградско шосе" в София. Това съобщават от неправителствената организация "Спаси София", разпространявайки и видео. От него става ясно, че само за 1 час 496 шофьори са в нарушение. Пропуснатите и несъбрани глоби пък възлизат на близо 25 000 лева.

От организацията са на мнение, че гарантирането на спазването на реда и правилата остава много назад в приоритетите на Столична община и КАТ. От "Спаси София" се обръщат към институциите с въпроса докога ще се налага се търпи подобно безобразие. Те напомнят, че непрекъснато има оправдания за липсата на пари за нови трафик камери, а в същото време хиляди левове се губят от несъбрани глоби.

От неправителствената организация искат администрацията най-сетне да стане полезна за града. Те настояват тя да бъде проактивна в търсенето на решения за проблемите.

От "Спаси София" са убедени, че няма как столицата ни да стане уреден и европейски град, ако институциите си затварят очите за груби нарушения от страх да не се разсърди електоратът. Това се отнася не само за движението, а и за десетки други неща.

Организацията настоява общинската администрация най-сетне да влезе в ролята си на гарант и да се погрижи градският транспорт да разполага със своите ленти. Настояват също трафикът да не е така хаотичен и изтъкват, че местните управници са длъжни да го направят сега.

В съобщението до медиите се припомня също, че наредбата на регионалното министерство за създаването на бус ленти бе променена преди повече от година. Целта бе да се улесни обособяването му. От НПО-то са недоволни, че оттогава Столичната община не е направила почти нищо, въпреки острата нужда.

От организацията изтъкват, че единственият експеримент, който се случи, е бус лентата по бул. "Малинов" в ж.к. "Младост". Тя била лошо проектирана и означена, а никой не осъществявал контрол за спазването й. В резултат експериментът е провал, въпреки че лентата е необходима. Обществото пък се настроило срещу мерките за приоритизация на градския транспорт. От "Спаси София" са категорични, че тази грешка ще струва скъпо на общината.

От организацията отправят призив към всички шофьори да спазват правилата за движение. Освен това им обръщат внимание, че като шофират в бус лентата, забавят придвижването на хиляди пътници на градския транспорт.