Общинският съвет в Стрелча единодушно отне почетното гражданство на бившия кмет Иван Евстатиев, съобщи БНР. Общинските съветници осъдиха с декларация поведението на Евстатиев, който е обвинен в изнасилването на 16-годишна ученичка. Те го призоваха да подаде оставка като общински съветник.

Местните парламентаристи се събраха на извънредно заседание заради случая със задържания за изнасилване Евстатиев.

Припомняме, че вчера съдът в Панагюрище остави за постоянно в ареста екскмета на Стрелча и Пазарджик.

В дневния ред на заседанието бяха включени само две точки – приемане на декларация за отстраняването му от длъжността на общински съветник и отнемането на почетното му гражданство. Евстатиев е общински съветник от БСП.

Заседанието на местния парламент бе открито за всички граждани на Стрелча. Хората искат да получат отговори на много въпроси, защото смятат, че са извършени груби нарушения в ущърб на общината.

Председателката на общинския съвет Мария Станкова смята, че Евстатиев е бил избран за почетен гражданин под натиск. По думите й, всички смятат, че той е виновен и го осъждат. Хората настояват за справедлив процес, тъй като бившият кмет бил злоупотребил с доверието на детето.

Жители на града си спомнят, че Иван Евстатиев се е самопредложил за почетен гражданин. Те намират това за ненормално. Нямало друг такъв случай действащ кмет да се направи почетен гражданин. Евстатиев бил извикал седем съветници, които гласували и го направили почетен гражданин.

Местните се опасяват, че след като гневът отшуми, Евстатиев ще излезе сух от ситуацията. Хората признават, че са гневни, защото до преди два месеца екскметът се разхождал, за да ги убеди колко е праведен, какво мисли за младите, а в същото време изнасилва деца.

БиТиВи допълва, че хората в Стрелча стават все по-гневни, тъй като ревизията в местната община показва все повече липси. Около 1,1 млн. лв. са липсите в община Стрелча, при положение, че Евстатиев е поел управлението, когато състоянието й е било относително стабилно. Прокуратурата и данъчните ще проверят къде точно са отишли парите. Междувременно разследването за изнасилването продължава.

Всеки момент ще започне поредният протестен митинг.