гларусНад 300 вида са птиците, които се срещат във Варненска област. Това каза Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците в морската столица, цитиран от Moreto.net. Варна е разположена на западната граница на един от най-натоварените миграционни коридори в света - Виа Понтика, открит от Аристотел преди хилядолетия.

Морската ни столица е емблематична с относително голямата гъстота на една от най-дребните нощни хищни - малка ушата сова. Тя е насекомоядна сова и гнезди основно в парка в Морската градина. Гъстотата на гнездовата популация във Варна е сред най-големите в България. Друг интересен вид, който не се среща в много от останалите градове на страната е сребристата чайка или по-позната като гларус.

По думите на Ивайло Иванов животът на хората влияе драстично на живота на птиците. „Човекът може да създава зелени площи и паркове в градска среда, където птиците да живеят и да отглеждат рожбите си и в обратна посока, човек може да унищожава. Превземат се нови територии и се променят местата за гнездене на птиците", добави той.

С действията си човек може да лиши цели видове от място за гнездене. Като пример Иванов посочи бързолетите, които са необикновени птици със способността си да оцеляват и с продължителността на живота си.
Във Варна се среща белия бързолет. Те гнездят в цепнатини и процепи на сгради, тъй като са доста шумни и денонощно активни хората запълват тези цепнатини, за да ги изгонят. Поради тази причина в дадени населени места в Западна Европа това е довело до изчезване на бързолетите.

Иванов каза още, че във Варна не се наблюдава изчезване на цели видове птици, защото градът е стар и дава на населеното място един микс от нови и стари сгради и има достатъчно място за гнездене, което създава добри условия за опазването на птиците.

Характерно за града е и , че могат да се наблюдават малки гнездови миграции. „При бума на строителство в центъра на Варна гларусите се изместиха в панелните постройки и по старите многоетажни сгради, което промени и навиците им да се хранят с отпадъци и диви гълъби", каза Иванов. Той допълни, че една част от проблема с намаляването на гугутките е редуцирането на дворовете в централната част на града.