Студенти окупираха най-голямата аудитория (272) в Софийски университет „Св. Климент Охридски" - „институцията, която винаги е била коректив на всяка една власт".
Като активни и мислещи студенти смятаме за свое право и отговорност да изразим несъгласието си с наглостта на самозадоволяващия се български политически елит през последните години, се казва в писмо до медиите.

Акцията им е изцяло насочена срещу казусите с Делян Пеевски.
Те търсят морална отговорност от своите преподаватели начело с проф. Димитър Токушев, председател на Конституционния съд и преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет, отговорност за връщането на олицетворението на българската олигархия Делян Пеевски като депутат в Народното събрание.

Студентите изразявам възмущението си за взетото от Конституционния съд решение и заявяват, че чакат отговор.

Вече четири месеца значителна част от българското общество задава един прост въпрос. Вече четири месеца тези, които дължат отговора, твърдят, че такъв не ни се следва.
Тъй като нито медиите, нито възмутеното общество, нито дори уличният натиск успяха да получат отговора, решихме, че е наш личен дълг за зададем въпроса отново, се казва в декларация до медиите.

В писмото си студентите настояват Делян Пеевски да подаде оставка като народен представител в 42-рото Народно събрание.

Те задават и няколко въпрас към премиера Орешарски, свързани отново с Пеевски и избора му за шеф на ДАНС.

Пред входа на залата в Софийския университет е опънат голям плакат „Окупация", а лекциите за днес са отменени, като заканата на организаторите от „Фейсбук" групата „Ранобудните студенти" е това да продължи и през следващите дни. „Дойдохме тук в знак на протест и ще продължим, докато не получим отговори", закани се от преподавателската банка един от организаторите на акцията, като още веднъж посочи причината за нея - връщането на Делян Пеевски, наречен от тях като „символ на олигархията" за народен представител.

Лекции тук няма да има, обяви той и бе категоричен, че Софийският университет разполага с достатъчно други зали и сгради, където могат да се провеждат занятия. Окупиралите залата студенти обаче са убедени, че „в държавата има далеч по-важни теми от няколко лекции".

Около 30 студенти участваха в окупацията днес по обяд, но отношението към тази инициатива в самия университет не е еднозначно. Пред залата за своите занятия пристигнаха още толкова други младежи, които не бяха съгласни със случващото се. Университетът трябва да остане аполитичен, настояваще един от тях, а повечето отказваха да застават пред камерите и микрофоните, защото „медиите винаги изопачават нещата". Чуха се обаче призиви несъгласните да влязат в залата и да изгонят „окупаторите", които са по-малко от тях.

Други младежи пък напуснаха залата и не насочиха към свои следващи занятия, като обявиха, че подкрепят инициативата и когато могат ще се включват в окупацията, която ще върви на ротационен принцип. На дъската в зала 272 пък са написани и правила, които студентите да спазват. Без алкохол, цигари и хора в нетрезво състояние, без политическа агитация и без насилие и нарушаване на реда, гласят правилата.