Завърши модернизацията на каскадата "Белмекен-Сестримо-Момина клисура", съобщиха от Министерство на енергетиката.

Каскадата е най-голямата в България, сравнима с мощността на един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй". При помпения режим се използва един и същ воден ресурс, което превръща ПАВЕЦ в естествени батерии за зелена енергия.

Каскада "Белмекен - Сестримо - Момина клисура" е с обща инсталирана мощност от 735 MW в генераторен и 104 MW в помпен режим. Хидроенергията позволява бърза реакция при амплитудите в производството на ВЕИ, освен това тя е изцяло местен източник на възобновяема енергия. Общата стойност на проекта за рехабилитация на каскадата е около 20 млн. евро.

ВЕЦ "Сестримо" е второто стъпало в комплекса и третата най-голяма производствена мощност в системата на НЕК. Средногодишното й производство на електроенергия е малко над 290 GWh. Произведеното количество от пуска й до днес е близо 12 млрд. КWh, като централата е работила общо около 168 хил. часа - или близо 20 години без прекъсване. В ПАВЕЦ "Белмекен", първото стъпало от каскадата, са инсталирани два генератора в помпен режим, които могат да бъдат активирани при излишък на електроенергия в системата.

Модернизацията е част от проекта за рехабилитация на съоръжения от хидроенергийната система, съфинансиран с безвъзмездни средства от администрирания от ЕБВР "Международен фонд за подпомагане извеждането от експлоатация на блокове от АЕЦ Козлодуй" (KIDSF) и собствени средства на НЕК. KIDSF се финансира от Европейския съюз и страните-донори Австрия, Белгия, Дания, Франция, Гърция, Ирландия, Нидерландия, Испания, Швейцария и Великобритания. Стойността на рехабилитацията на ВЕЦ "Сестримо" е малко над 4.4 млн. евро.

В церемонията за приключване на рехабилитацията днес се включиха заместник-министърът на енергетиката Георги Самандов, министърът на околната среда и водите Петър Димитров, зам.-посланикът на Чехия Петър Вавра, експерти и др. "В момента над 70% от консумираната електроенергия в страната е от нисковъглеродни източници", посочи заместник-министърът, а България има огромен хидроелектрически потенциал,