Проектът "Светлината на хорото" е роден от търсенето на старинния танц в съвременния живот и е отговор на въпроса "Какво е хорото днес?", съобщи "Гайтани".

Изложбата се реализира съвместно с община Копривщица. Откриването е на 31 юли от 11:00 часа в Старото училище. Изложбата ще бъде на разположение на желаещите да я разгледат поне един месец.

Проектът е реализиран от най-големия клуб по български народни танци "Гайтани", чиято мисия е да съхранява и популяризира българския танц. Вдъхновен е от двама артисти: Светозар Ангелов - фотограф с неизчерпаеми идеи в областта на визуалната образност, и Мария Лъджева - танцьорка, в чийто път любовта към танца и дълбоката отдаденост към "Гайтани" вървят неотлъчно ръка за ръка.

Двамата творци заедно с основателя на клуба Асен Атанасов и целият екип буквално се хвърлят в това ново преживяване, чиято цел е да представи българския фолклорен танц от една по-различна перспектива - като синтез между съвременно визуално изкуство и автентичен старинен танц.

Художественото въздействие на хорото се постига по нестандартен начин - чрез изобразяване, в което се съчетават ритъм, светлина, музика и разбира се, енергията на хороигралците. Хорото има съвършена форма - формата на кръг. Няма начало, няма край. Периодично повтарящите се стъпки създават цикличност, която присъства в природата и е навсякъде около нас, обясняват от "Гайтани".

Ден и нощ, приливи и отливи, смяна на годишните времена, раждане и смърт - едно безкрайно движение, цялост, равенство, единство, съвършенство. Мистиката на кръга присъства осезаемо не само в танците, но и в целия ни фолклор. Има я в обредните действия, в украсата на дрехите, в мънистото, символизиращо Космоса и вечния кръговрат, в украсата на празничната трапеза. Кръгът има богата символика и е магическа форма от древни времена, също както българското хоро, което си остава загадка - или пък не! - в нашето ДНК.

В живота на някогашния българин всичко, което се е правело и създавало - танц и музика, песни и обичаи - е имало своето специално значение и дълбока причина. Днес животът няма тази потребност и вяра, но се нуждае от съществуването и преживяването на нещо хубаво, което да ни напомня кои сме, къде сме, какво носим в себе си.