Проливните дъждове в Източна България създадоха сериозни проблеми в Бургас. Областта е най-засегната от средиземноморския циклон, който премина през страната.

Най-много са щетите в бургаския квартал "Сарафово", където се активизира свлачище, а в понеделник пропадна и част от моста към летището.

Дъждът предизвика второ свлачище в "Сарафово"

Дъждът предизвика второ свлачище в "Сарафово"

Застрашени са къщите в близост до брега

Десетки семейства в квартала са силно притеснени, че къщите им се намират само на няколко метра от пропадналата земна маса и че има реална опасност домовете им да рухнат, ако се активизира ново свлачище в района, пише Нова.

Само в рамките на последните няколко дни в района паднаха над 100 литра на квадратен метър дъжд.

Стана ясно, че въпросното свлачището съществува от 10 години.

Местните жители се оплакват, че по улиците няма достатъчно отводнителни шахти. Поради това водата тръгва в посока към морето и наводнява мазета и приземни етажи на домовете им.

Крайбрежната улица "Черно море" също е засегната. Там е изградено отводнително съоръжение, но то не работило достатъчно добре. На места канавката била запушена и не функционирала.

Над 70 сигнала са получени за наводнени улици в Бургас

Над 70 сигнала са получени за наводнени улици в Бургас

Най-много са случаите в "Сарафово", Поморие и Слънчев бряг

Жителите се притесняват, че при следващия проливен дъжд оградите на къщите им може да поддадат и да бъдат съборени и отнесени от водата.

Между 5-6 метра от земната повърхност пред къщите на хората вече е пропаднала. Хората са подавали сигнали и жалби към общината в Бургас. До момента това остава без резултат. Застрашените са категорични, че трябва да се намеси държавата.

Средиземноморският циклон подмина България
Обновена

Средиземноморският циклон подмина България

Очаква се затопляне

Въпросът коментира заместник-кметът по строителството, инвестициите и регионалното развитие в община Бургас инж. Чанка Коралска. По думите ѝ контролът върху свлачищата се извършва от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
"Общината също участва в този процес, за да изпълни предписаните мерки. Ние подкрепяме притесненията на хората", допълни Коралска.

От общината има готовност да предприемат аварийни мерки при необходимост. Подготвено е и писмо до регионалното министерство, в което местната управа изисква свикване на спешна комисия във връзка с проблема в "Сарафово". По думите зам.-кмета се планира и реализацията на проект за трайно брегоукрепване на свлачищната територия.

Екипи помагат на хората в Поморие след пороя

Екипи помагат на хората в Поморие след пороя

Укрепват и свлачището край "Сарафово"