Синджирът на "Русалка" е извън територията на комплекса и трябва да бъде премахнат. А таксата от 6 лв., която събират собствениците Баневи от плажуващите, е незаконосъобразна.

Това е становището на прокуратурата в Добрич, предаде moreto.net.

Зам.-окръжният прокурор на Добрич Георги Коларов съобщи, че е приключила проверката и е констатирано нарушение по чл. 4 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, по силата на който всеки има право на свободен и безплатен достъп до плажа.

Под внимание е взет и фактът, че таксата се взема, без да се интересуват дали хората ползват или не паркинга.

В резултат на заключението, че действията на "Русалка" са незаконосъобразни, сме изпратили писмо до кмета на Каварна, който има правомощия по този закон да премахне заграждението и да наложи имуществена санкция, която за юридически лица е в размер от 6 до 12 хил. лв., каза Коларов.

Кметът Цонко Цонев заяви, че вече е получил преписката от прокуратурата и препоръките й.

Издадохме заповед за премахване на ограничителния синджир. Ако собствениците на комплекса не спазят законно установеният срок и не премахнат съоръжението, то ще преминем към принудителното му отстраняване, предупреди кметът.

На въпрос какъв размер ще е имуществена санкция на дружеството, Цонев заяви, че размерът ще е минимален, тъй като това е първо такова нарушение.